258 and counting: promotieonderzoek ‘Het leven als (jonge) student’? Help me mee!

23 mei 2019

Als studieadviseur weet je als geen ander hoe complex en uitdagend het leven van een student kan zijn. En dat het de ene student makkelijker afgaat dan de andere. Aan de Radboud Universiteit onderzoek ik de mate waarin bachelorstudenten zich het leven als student hebben eigen gemaakt, en een aantal persoonlijk, sociale, en academische factoren die daarmee kunnen samenhangen. Mijn bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar mogelijke verschillen tussen jonge studenten die een klas hebben overgeslagen en studenten die geen klas hebben overgeslagen. Ook onderzoek ik hoe studieadviseurs aankijken tegen jonge, versnelde studenten op de universiteit. Tot nu toe vulden 258 studenten (waarvan 76 een klas hebben overgeslagen) en 59 studieadviseurs de vragenlijsten helemaal in.

Voor beide onderzoeken heb ik nog veel respondenten nodig. Jij kunt mij daarbij helpen. Dat gaat eenvoudig. Klik op [link] online vragenlijst ‘Jonge studenten’ om direct de vragenlijst voor studieadviseurs in te vullen. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Aangezien iedereen die in het onderwijs werkt heeft wel ideeën over jonge en slimme studenten, vraag ik ook nadrukkelijk om respons van studieadviseurs die zelf geen directe ervaring hebben met deze studenten. Wil je deze oproep ook verspreiden onder je collega’s?

Voor het verhogen van de respons op het studentenonderzoek heb ik twee nieuwe posters gemaakt: 1 voor alle bachelorstudenten (Het leven als student), en 1 speciaal voor jonge, versnelde studenten (Het leven als jonge student). Je kunt zelf bepalen welke poster je wilt posten op interne media van je eigen universiteit of misschien kun je neerleggen bij studenteninformatiepunten. In de posters staat een QR-code die bachelorstudenten direct naar de vragenlijst leidt. Eenvoudiger kan het niet! Wil je studenten persoonlijk vragen of mailen om mee te doen? Heel graag! Ook dan kun je de posters gebruiken, of deze directe link naar de vragenlijst: online vragenlijst ‘Het leven als student’.

Neem s.v.p. contact met mij op als je andere info of materialen nodig hebt: Yolande Schuur: j.schuur@pwo.ru.nl, 06-55304152, of richt je tot de LVSA-bestuursvertegenwoordiger van jouw universiteit.

De URL’s van de vragenlijst zijn:

Studieadviseurs: https://survey.socsci.ru.nl/index.php/423855/lang-nl

Bachelorstudenten: https://survey.socsci.ru.nl/index.php/579849/lang-nl

En verder:

90% van de LVSA-leden kan nog meedoen

Van de 59 respondenten (iets meer dan 10% van de LVSA-leden) heeft 51% ervaring met versnelde studenten, 30% heeft geen ervaring en 19% weet niet of ze ervaring met deze studenten hebben. Bijna de helft van de studieadviseurs gaf aan het einde aanvullende opmerkingen, die varieerden van een toelichting op de antwoorden die werden gegeven, tot een eigen visie op jonge studenten, persoonlijke ervaringen, en tips voor het vinden van versnelde bachelorstudenten.

Enkele uitkomsten uit het studentenonderzoek

Op 20 mei maart hadden 258 studenten de vragenlijst volledig ingevuld. Hieronder staan een paar losse uitkomsten die een idee geven van de factoren die gerelateerd worden aan de mate waarin de student zich op zijn/haar plek voelt als student. Persoonlijke eigenschappen zijn hier nog even buiten beschouwing gelaten.

  • 30% van de respondenten is man, 70% vrouw.
  • 29% van de respondenten heeft een klas overgeslagen en 71% niet.
  • 78% doet een Nederlandstalige studie, 22% een Engelstalige.
  • 47% doet extra dingen bovenop het reguliere programma.
  • 46% loopt achter op schema.
  • 28% heeft nog nooit met een studieadviseur gesproken.
  • 25% woont bij zijn of haar ouders en 19% is eerste-generatie-student.
  • 79% is lid van een studievereniging, 45% is lid van een studentenvereniging.
  • 60% heeft op de middelbare school aan extra studieactiviteiten deelgenomen.

Hoeveel respons heb ik nodig?

Het streefgetal voor de studieadviseurs is 300 respondenten.

Voor de bachelorstudenten hoop ik het aantal versnelde studenten met 100 te verhogen, maar nog mooier is het als 250 versnelde studenten (10% van totale instroom sinds 2016) en 250 niet-versnelde studenten (0,3% van totale instroom sinds 2016) de vragenlijst invullen. Jaarlijks beginnen zo’n 850 versnelde studenten aan een universitaire studie.

Hoe is de respons verdeeld over de universiteiten?

Onderstaand overzicht laat drie dingen zien. Ten eerste: minder dan 10% van de LVSA-leden heeft de vragenlijst ingevuld. Ik hoop dat dit omhoog kan naar zeker 50%. Ten tweede: de respons wisselt erg per universiteit. En, ten derde: op alle universiteiten lopen jonge, versnelde studenten rond. Dus is er op alle universiteiten is nog extra respons te halen!

UniversiteitRespons studieadviseursRespons studenten (versneld en niet-versneld)Instroom versnelde studentenvanaf 2016/2017
Rotterdam18236
Maastricht2158
Nijmegen646231
Groningen415242
Delft627247
Eindhoven39184
Tilburg33118
Leiden228298
Twente17133
UvA1252208
Utrecht426316
VU916169
Wageningen4388
Meerdere uni’s217
TOTAAL592582.528

In mijn blog van 27 februari, waarin ik mijn vragenlijsten lanceerde, lees je meer over de achtergronden van het onderzoek en over mij persoonlijk.

Heel veel dank al vast voor je deelname en hulp!

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!