Studiedag 2022

2 juni 2022

Verschillende cursusleiders

€ 120 (€ 150 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Tijdens de Studiedag kunnen LVSA-leden deelnemen aan de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Na afloop van de ALV begint de Studiedag met inspirerende workshops. We sluiten de dag af met een borrel.

Aanmelding

Wegens overweldigende belangstelling is de studiedag al volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk.

De aanmelding voor de workshops gebeurt op een later moment voor een ieder die deelneemt aan de Studiedag.

Let op! "In de Driehoek" heeft beperkte capaciteit. Er zijn daarom slechts 120 plaatsen beschikbaar. In principe geldt de regel: deelname op volgorde van binnenkomst. Daarna kom je op een wachtlijst, ook weer op volgorde van binnenkomst. Op deze lijst noteren we 30 namen. Als er een plaats vrijkomt, gaat de plaats naar het eerste lid op de wachtlijst.


Met een inschrijving voor de Studiedag ben je als LVSA-lid van harte welkom bij de Algemene Ledenvergadering.

Programma

09:30u Inloop

10:00u Algemene Ledenvergadering

10:45u Opening

11:00u Koffie- en theepauze

11:15u Workshop 1

13:00u – 14:00u Pauze

14:30u Workshop 2

16:15u Borrel

Overzicht van workshops van de Studiedag 2022

Stress kan zowel vriend als vijand zijn. Enerzijds heb je het nodig om te kunnen presteren en floreren, maar het kan ook juist leiden tot onderpresteren en falen. Momenteel staat stress op de derde plaats van de ‘meest voorkomende psychische klachten onder studenten’. Gestreste mensen kunnen minder helder nadenken en vertonen meer emotie-gestuurd gedrag. Daarom is het als studieadviseur handig om je eigen én andermans stress vroegtijdig te herkennen en te managen. In deze workshop leer je diverse stressoren en stressreacties te herkennen. Vervolgens ga je aan de slag met stressmanagement technieken met trainingsacteur. Handig voor jezelf en voor je studenten.

Over Noël Battal en Natasja Looman
Noël Battal en Natasja Looman hebben sinds 2005 een praktijk voor psychologie en hypnotherapie opgericht. Ze zijn beiden gespecialiseerd in stress, angst en concentratieproblemen en geven diverse trainingen en nascholingen op universiteiten, ziekenhuizen en umc’s. Voor studieadviseurs verzorgen zij onder andere de cursus ‘stressmanagement en faalangst begeleiding’. Noël is daarnaast een ervaren trainingsacteur en Natasja heeft daarnaast van 2001-2014 als studentenpsycholoog gewerkt.

Ben jij benieuwd naar de wondere wereld die zich in jouw hoofd afspeelt? De wereld wordt een stukje mooier als mensen meer vanuit hun hart en intuïtie handelen. Wil jij ook ontdekken hoe jij dit kunt doen? In deze workshop maak je kennis met jouw hoofdbewoner en die van anderen. Op een luchtige en grappige manier, beginnend bij de Oertijd, vertel ik je over De Hoofdbewoner. Je krijgt antwoord op vragen als; Hoe 'praat' ons lichaam? Hoe gaan wij om met verandering? Wat gebeurt er in ons hoofd bij blinde paniek? Na deze workshop ben je je meer bewust van de processen die zich afspelen in jouw hoofd en je leert hier op een effectieve manier mee om te gaan. Nuttig voor jezelf, maar ook toepasbaar in je gesprekken met studenten.

Over Ron Geskus
Hallo, ik ben Ron Geskus, Gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven en het leven zelf, Als coach ben ik ook al geruime tijd bezig met alle dagelijkse uitdagingen en veranderingen, gekscherend noem ik mijzelf wel eens een “mensenfluisteraar”.

Veel studenten hebben last van hun uitstelgedrag. In deze interactieve presentatie komen allereerst de mogelijke oorzaken en achtergronden aan de orde. Vervolgens bespreken we de oplossingen die een studieadviseur kan bieden voor dit hardnekkige probleem.

Deze workshop is in eerste instantie natuurlijk bedoeld om verschillende typen uitstelgedrag bij studenten te herkennen en eventueel te verhelpen. Maar mocht je zelf ook uitstellen (en wie doet dat niet?), kan het ook nuttig zijn voor je eigen leven, zowel professioneel als privé!

Over Erwin Uildriks
Erwin Uildriks werkt als trainer/psycholoog bij het Studenten Service Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. In vrijwel alle trainingen die hij geeft, komt hij studenten tegen die uitstellen, om wat voor reden dan ook.

Als studieadviseur ben je voor de student de ene keer een coach en de andere keer een adviseur. Vaak ben je zelfs beiden in één gesprek. In deze workshop leer je de rol van coach en die van adviseur te onderscheiden en oefen je hoe je op een effectieve manier switcht tussen beide rollen. De rol van adviseur wordt nader onder de loep genomen door te kijken welke interventies goed werken om jouw tips en tricks effectief over te brengen.

Je maakt tijdens deze workshop kennis met de invulling van de rollen coach en adviseur volgens de methode van Progressiegericht Werken. Er komen meerdere progressiegerichte interventies aan bod, waar we uitgebreid mee gaan oefenen. Na deze workshop zal je beide rollen beter herkennen in je eigen werk en heb je ideeën gekregen hoe je tips en adviezen zo goed mogelijk kunt laten aansluiten bij de student.

Over Mirjam Nederveen
Mirjam Nederveen is studieadviseur sinds 2010. Ze heeft zich gespecialiseerd in progressiegericht coachen en trainen, een methode waarbij de groeimindset een van de belangrijkste pijlers is. Voor studenten heeft Mirjam meerdere malen een workshop Keep going when studying is hard verzorgd: een workshop om te leren studeren met een groeimindset. Momenteel is Mirjam voorzitter van het bestuur van de LVSA. Meer over Mirjam kun je vinden op LinkedIn: linkedin.com/in/mnederveen/.

Wie herkent het niet? In onze dagelijkse praktijk komen we regelmatig (potentiële) geschillen en conflicten tegen. Als professionals hebben we vaak de neiging ons eigen oplossend vermogen in te zetten bij conflicten. Zeker als het een conflict van een ander, een student of een collega betreft. We gaan adviseren, sturen en indien nodig treden we directief op. In de praktijk blijken deze oplossingen vaak minder duurzaam dan wanneer partijen zelf tot een oplossing zouden zijn gekomen. Maar hoe doen die partijen dat en wat zou jouw rol als bemiddelaar kunnen zijn?

Over Pien Hoogenboom
Pien Hoogenboom studeerde begin jaren negentig af als jurist met een specialisatie in Strafrecht en Criminologie. Daarna werd ze docent Engels. Nu is al weer 12 jaar werkzaam bij The Lime Tree als trainer, mediator en manager www.thelimetree.nl. Ze is daarnaast buurtbemiddelaar.

Intervisie is een methode om samen met collega’s tot de oplossing te komen van een puzzel die je in je werk ervaart. Intervisie geeft je tips en handvatten . Intervisie kan je ook helpen om meer introspectief (intravisie)te kijken naar wat maakt dat jij doet wat je doet.

In deze sessie gaan we met gebruik van de Balint- methode aan de slag met casuïstiek. Handig om alvast van te voren een casus te bedenken als je mee gaat doen aan deze sessie.

Over Jeanette van Rees
Jeanette van Rees is een studentenpsycholoog/GZ-psycholoog in ruste. Zij heeft jarenlang als studentenpsycholoog gewerkt bij de Universiteit Utrecht en in die hoedanigheid vele intervisiebijeenkomsten van studieadviseurs begeleid. Zij is betrokken geweest bij de BKS aan de UU en heeft als coach gefungeerd voor studieadviseurs die de BKS wilden behalen.

Op dit moment is zij nog bestuurlijk actief en lid van verschillende klachtencommissies.

“Ja, die videogesprekken zijn super handig, maar ik wil ook wel weer studenten zien.” “Online kan ik echt niet zien of iemand de hele tijd met zijn voet zit te tikken.” “Zo fijn dat we makkelijk contact kunnen houden met onze studenten op internationale stage.” Enzovoorts! Wat hebben we hard gewerkt de afgelopen jaren om allerlei nieuwe tools en werkvormen ons eigen te maken. Soms werkte het niet, en soms werkte het beter dan we ooit dachten. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met deze ervaringen delen, maar ook ze een plek geven in ons dagelijks werk. Waarom doen we dit? Draagt het bij aan onze doelstelling? Hebben we nog wensen? Ook het hybride werken canvas zal aan bod komen als een van de mogelijkheden om met je eigen team te analyseren hoe je de toekomst in wilt gaan. Terugkijken hebben we al vaak genoeg gedaan, maar tijdens deze workshop dus ook vooruit kijken naar waar er meerwaarde is gebleken.

Over Yves Houben
Yves is een actieve verbinder en trainer die met creatieve werkvormen zijn deelnemers tot resultaten weet te leiden. Als teamleider van 10 studieadviseurs bij de faculteit wiskunde en informatica van de TU/e is hij bezig met het hele team ondersteunen, maar ook universitair beleid. Verder is hij aanjager voor uitwisseling bij nationale en internationale samenwerkingen zoals de LVSA, EWUU, UKAT en NACADA.

Marshall Rosenberg is de bedenker van Geweldloze Communicatie, waarmee hij een alternatief biedt voor onze dagelijkse communicatiestijl. In deze workshop ontdek je hoe je dit kan inzetten in je dagelijks leven en in gesprekken met studenten. Dit doen we door oefeningen waardoor je gelijk aan de slag kan met deze nieuwe manier van communiceren.

Over Carlotte Cruijsen
Carlotte werkt 6 jaar als studieadviseur bij Wageningen Universiteit. Ze heeft een achtergrond in communicatie en is in opleiding als trainer Geweldloze Communicatie.

Lijkt het je leuk om elkaar in informele setting te spreken? En heb je geen tijd (gehad) om mee te doen met het Kijkje in de keuken bij een collega-studieadviseur?

Doe dan mee met speeddaten tijdens (een gedeelte van) de lunchpauze. Je krijgt de mogelijkheid om met verschillende collega’s in gesprek te gaan (5 minuten per gespreksronde). Wij zullen wat vragen/ onderwerpen aandragen die je zou kunnen bespreken. Uiteraard kan jullie zelf bepalen waar je het over wilt hebben.

Als je mee wilt doen, geef dat dan aan op het aanmeldformulier. Aanmelden is vrijblijvend (voor ons een indicatie van de aantallen).

Denktank LVSA Betrokkenheid leden

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:
15 maart 2022

Einde inschrijving:
16 maart 2022

Annulering mogelijk tot:

2 juni 2022

€ 120 (€ 150 voor niet leden)