Blog, nieuws en actualiteiten

Lees hier meer over de ervaringen van studieadviseurs, wijzigingen in wet- en regelgeving, cursussen of de nieuwste boeken en interessante websites.

Vla, lepel en vertrouwde hand

Vla, lepel en vertrouwde hand

27 oktober 2023 Trudeke Sanders 2707 0

Je bent een jongetje van 8 en je bent dol op gele vla. Je ligt met hoge koorts in bed en voelt je zo ziek als een hondje. Maar je weet: straks krijg je een paracetamolletje, door je moeder gevoerd op een lepel met gele vla. Medicatie in je lievelingskostje, aangereikt door een vertrouwde hand.

De JAS en de KAPSTOK

De JAS en de KAPSTOK

12 oktober 2023 Iris Hettelingh 1911 0

Op de laatste dag van het LVSA-congres Floreren sloten we af met een paneldiscussie waar ter sprake kwam dat de student van tegenwoordig wel met elk wissewasje bij de studieadviseur langskomt. Ter overweging daarom het volgende.

Studieadviseur in Dublin

Studieadviseur in Dublin

11 juni 2023 Rally Schwachöfer 2048 0

Na enkele jaren in Nederland als studieadviseur bij verschillende universiteiten en faculteiten te hebben gewerkt, is Rally sinds dit jaar 'Student Adviser' aan de University College Dublin (UCD) in Ierland.

Perspectief verbreden

Perspectief verbreden

1 maart 2023 Birgit Wildenburg 1226 0

Neem de tijd om even uit de drukte te breken en je perspectief als studieadviseur te verbreden.

Zou het cultureel kunnen zijn? Studieadvies voor een internationale studentenpopulatie

Zou het cultureel kunnen zijn? Studieadvies voor een internationale studentenpopulatie

13 januari 2023 Jennifer Smit-Hobbs 1258 1

‘Dat heb ik nooit zo gezien’ is een kreet die je wel vaker hoort wanneer mensen praten over verschillende culturen. Interculturele ontmoetingen kunnen je helpen om nieuwe perspectieven op de wereld te ontdekken: ze helpen om nieuwe dimensies in de wereld om je heen te zien, en om bewust te worden van de textuur van je eigen cultuur. Cultuur beïnvloedt je verwachtingen, interpretaties en waarden. Deze verschillende verwachtingen, interpretaties en waarden kunnen leiden tot nieuwe perspectieven en vragen - erg nuttig in de wetenschappelijke wereld. Ze leiden ook tot uitdagingen in communicatie.

Flexpoolen

Flexpoolen

9 december 2022 Tanja Krijgh 3481 0

Tanja Krijgh van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deelt haar ervaring als flexpool-studieadviseur.

Handreiking Studentenbegeleiding: oog voor mentaal welzijn : recensie

Handreiking Studentenbegeleiding: oog voor mentaal welzijn : recensie

14 september 2022 Ilona Sporrel - Hazewinkel 1767 0

Bij de studieadviseur komen allerlei studenten, ook studenten die worstelen met mentaal welzijn. Het boek Handreiking Studentenbegeleiding laat zien dat je als studieadviseur meer kunt dan je denkt en wanneer het passend is om door te verwijzen.