​Kijkje in de keuken

17 september 2019

Je kent ze wel, die werkdagen die voorbij vliegen en waarvan je na afloop vol energie op weg gaat naar huis. Vandaag had ik zo’n dag. Veel vroeger dan normaal ging de wekker en om 6.25 zat in de bus op weg naar het station en vervolgens mijn bestemming: Rotterdam.

Met wat pech kwam ik daar om 9.30 aan, net op tijd om het teamoverleg van de studieadviseurs van RSM bij te wonen. Mijn doel van vandaag: een kijkje in de keuken bij een andere opleiding. Een super initiatief, gestart tijdens de LVSA-conferentie in Groningen.

Maaike en ik zijn aan elkaar gekoppeld, en eerder is Maaike een kijkje in Nijmegen komen nemen. Ik was verrukt over haar verbazing en vertrok gewaarschuwd naar Rotterdam. En toch ben ik overvallen door de verbazing. Wat een verrijking is het om bij een collega een dagje mee te lopen! Na het teamoverleg (met taart) volgden een bijpraatsessie over het nieuwe bachelorprogramma, een sparmomentje over hoe wij met AVG en notities in Osiris omgaan, lunch, campusrondleiding, informatiesessie voor ouders en een overleg van studentbegeleiders. Super vol, maar mooi programma.

Mooi om te merken dat universiteiten heel anders omgaan met AVG of bijzondere voorzieningen. Maar ook: jaarindeling, tentamens, tentamenkansen, ….Menno, de collega van Maaike, verwoordde het aan ouders heel mooi. Misschien heeft RSM bepaalde rankings, maar ook is het belangrijk te kijken naar andere dingen. Is de druk van 60ec haalbaar voor je kind? Wil je kind te volle vanaf het eerste jaar kunnen genieten van het studentenleven? Past de onderwijsvorm wel bij je kind? Allemaal dingen waar je bij de keuze van je studie ook rekening mee moet houden. Diep in mijn hart weet ik dat, maar draag ik dat ook uit bij mijn voorlichting? Ik ben eerlijk, vertel over de studielast en geef aan dat het karakter van een universiteit bij een student moet passen. Maar wat Menno aangaf is ook niet onbelangrijk. En wijzen we studenten daar wel voldoende op, dat ze ook organisatorische factoren mee moeten nemen?

Kijk ik zelf op mijn kennismaking met de EUR terug dan zou ik hier misschien toch, in tegenstelling tot mijn verwachting, als student hebben kunnen aarden. De sfeer sprak me aan, de campus beviel me wel, het programma vind ik ook wel wat. Op basis van die dingen zou ik destijds een keuze gemaakt hebben. Maar ja, mezelf kennende had ik het waarschijnlijk verdomd zwaar gehad met alleen herkansingsmogelijkheden in juli, voor maximaal 4 vakken. Maandenlang de stof met me meeslepen was nog wel gelukt, maar ik was gek geworden van de onzekerheid die het lange wachten met zich meegebracht had.

Als ik straks thuis ben, heb ik alles bij elkaar 6 uur reizen achter de rug, maar man, wat is het de moeite waard geweest. Ik kan het werkelijk iedereen aanbevelen.

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!