De schoonheid van niet-weten

2 december 2019

Voor het blad InZicht interview ik af en toe filosofen en spirituele leraren die ‘weten’.

Voor het blad LINDA. interview ik vaak mensen die hun verhaal doen vanuit niet-weten. Die laatste groep verveelt me nooit. Veel studenten die ik begeleid op de universiteit lopen vast in hun studie, omdat ze de overtuiging hebben ‘ik weet het niet. Ik snap het niet.’ Dat niet-weten ervaren ze als een persoonlijk tekort. Maar niet-weten is mogelijk de beste basishouding die je kunt hebben als wetenschapper. Als ik weekend heb, of op vakantie ga, vragen mensen vaak: ‘Wat ga je doen?’ ‘Ik weet het niet’, antwoord ik meestal. Van tevoren weten wat ik ga doen, klinkt voor mij niet als vakantie in de oren. Niet-weten is al jaren een onderwerp en levenshouding naar mijn hart. Maar ik weet niet, of dat zo blijft. Tot die tijd breek ik er wel graag een lans voor.

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!