EFYE2021 – eerstejaars conferentie

15 juni 2021

Op 7-8-9 juni vond de intensieve online European First Year Experience Conference 2021 plaats, georganiseerd door Aarhus University in Denemarken.

In drie dagen tijd werden in workshops en paper sessions zo'n 70 topics behandeld in de volgende thema's:

  • "Being and Becoming a First Year Student" (over de overgang van vwo/high school naar uni, de diverse achtergronden, de verwachtingen en ervaringen en hoe we ze 'binnen kunnen houden')
  • "Teaching First Year Students" (over hoe je zorgt dat ze de overgang maken van 'stampen' en 'leren voor het tentamen' naar veel dieper leren en toepassen in de academische wereld en de beroepspraktijk daarna, en omgaan met feedback geven en ontvangen)
  • "How to best support the development of students as strong and whole students, as whole human beings" (over recruitment&matching, onboarding, digitale ondersteuning en inbedding in het studentenleven/universiteitsleven).

Het was vooral interessant omdat de eerstejaarsproblematiek vanuit zoveel gezichtspunten wordt bekeken. Zie ook https://conferences.au.dk/efye2021/

Oscar van den Wijngaard (Maastricht) en Pieterjan Bonne (Gent) merkten terecht op dat de rol van studieadvies en mentoring nog wat onderbelicht is. De juiste studiekeuze maken (verwachtingenmanagement!), helpen inschrijven, onboarding, en eenmaal in de studie studenten helpen doelen te stellen, gemotiveerd te maken/blijven, zich thuis laten voelen, zich gezien te voelen en slim te studeren, het begeleiden tot afstuderen (ook in evenwicht met andere dingen die gebeuren in het leven) en het afleveren in de functie van professionele identiteit zijn natuurlijk net de dingen waar wij ons als studieadviseurs de hele dag mee bezig houden!

Het zou leuk zijn als in april 2022 wat meer LVSA leden van de partij zouden kunnen zijn bij TU Graz in Oostenrijk! Save the date!

Meer weten over wat er allemaal voorbij kwam? Neem gerust contact met me op s.a.m.m.blijlevens@tilburguniversity.edu

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!