Interview met een beginnend studieadviseur

19 maart 2021

Een nieuwe baan is vaak spannend. Sinds begin 2020 is er veel veranderd, wat betekent dit voor beginnend studieadviseurs? Studieadviseur Loes van Bekkum (Communicatiewetenschap – Universiteit van Amsterdam) vertelt in dit interview over haar start als studieadviseur tijdens het begin van de eerste lockdown, april 2020.

Je bent in april vorig jaar begonnen als studieadviseur, hoe ben je hier terecht gekomen?
Al een tijdje werkte ik in de (online) marketingwereld. Maar ik merkte dat ik graag de stap wilde maken naar een baan waarin ik meer met mensen kon werken, of waarin ik mensen kon begeleiden. Toen ik de vacature van studieadviseur bij afdeling Communicatiewetenschap online zag staan was ik meteen enthousiast. Ik had al een tijd op de UvA gewerkt toen ik student was en ik had zelf deze opleiding gedaan. Ik zocht contact met een collega die daar toen ook al werkte en ik heb haar gevraagd of ik nog kon solliciteren, dat kon! Toen heb ik gelijk gesolliciteerd, zo doende!

Hoe heb je de afgelopen maanden in je werk beleefd?
Het was heel erg wennen. Het was super gek om op deze manier te beginnen. Je haalt je laptop en wat spullen op, je krijgt een uitleg over het werk en de mail en je gaat thuis aan de slag. Je hebt dan een hele nieuwe baan maar je zit thuis en moet vooral zelf aan de slag. Gelukkig had ik direct hele behulpzame collega’s die ik altijd kon bellen als ik vragen had.

Wel apart om collega’s te leren kennen via Zoom. Toch werkte het beter dan ik van tevoren had gedacht. Het lukte me wel echt om een band met iedereen op te bouwen via Zoom. De eerste keer dat ik ze dan in het echt kon zien was wel heel leuk. Collega’s waren dan ineens veel langer of juist korter dan je had gedacht.

Wel is het zo dat ik heb ik gesolliciteerd omdat het me leuk leek om met mensen te werken en wat meer weg te kunnen zijn van mijn computer. Nu gaat alles helaas telefonisch of via Zoom. Gelukkig heb ik vorig semester nog wel wat on-campus tutorlessen kunnen geven, en heb ik op die manier wel een aantal studenten real life kunnen ontmoeten.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het contact met studenten en ook juist in deze moeilijke tijd, waarin studenten toch veel last ervaren van de situatie. Dat je kan helpen of iets kan toevoegen, dat vind ik wel het leukste.

Hoe richt je de werkdagen zoal in?
Ik vind het belangrijk om altijd tussendoor te wandelen, even er tussenuit, even naar buiten. Als ik dat niet doe dan ben ik gaar aan het einde van de dag. Ik probeer dus altijd een rondje in het park te doen, dan kom ik veel vrolijker en opgelaten terug, zodat ik weer aan de slag kan.

Verder probeer ik soms op een andere locatie te werken, zoals in een huisje aan het strand. Even een change of scenery en dat doet goed.

Het gekke is wel dat ik dit nu gewend ben en straks weer naar kantoor moet. Het is namelijk ook wel handig om zo vaak thuis te zijn, om bijvoorbeeld pakketjes aan te nemen of even naar de winkel te gaan. Idealiter zou ik een combi van thuiswerken en kantoor werken ideaal vinden denk ik.

Hoe kijk je naar de toekomst?
Hoopvol, ik hoop in september weer naar kantoor te kunnen. Het lijkt me het leukste om met collega’s te werken op de campus en daar de sfeer van de universiteit met de rondlopende studenten te ervaren. Dat heb ik heel erg gemist. Ik heb er zin in!

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!