Keuzestress

4 februari 2019

Katja Teunissen werkt als mindfulnesstrainer, studieadviseur en studietrainer bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit.

Zelfonderzoek, stressreductie en uitstelgedrag doorbreken zijn haar specialisaties; ook als ervaringsdeskundige. De komende maanden plaatsen we regelmatige een korte blog van haar. Dit is haar zevende blog met als thema Keuzestress.

Een aantal weken geleden gaf ik een workshop Keuzestress die snel vol zat. Een onderwerp dat leeft onder studenten. In tweetallen onderzochten de studenten o.a. welke angsten er onder hun stress verborgen zaten. De angst om een verkeerde keuze te maken bleek

zoal ingegeven door het schrikbeeld om als eenzame dakloze onder een brug te belanden. Al bestaat die mogelijkheid, de kans erop is erg klein. Angst onderzoeken toont vaak hoe irreëel angsten zijn.

In de workshop spraken we daarnaast over persoonlijke waarden en over maximizers en satisficers. De eerste groep wil de allerbeste keuze, de tweede neemt genoegen met ‘goed genoeg’. Maximizers ervaren meer stress, satisficers zijn relatief gelukkiger.

Afgelopen weekend bij het uitzoeken van een vloer voor mijn nieuwe woning bevond ik me voldaan in kamp twee. Mijn ultrakorte zoektocht leverde misschien niet de mooiste vloer en scherpste prijs-kwaliteitverhouding op, maar wel grote tevredenheid en een ontspannen weekend. 

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!