Kwark, noten en rozijnen

22 februari 2019

Eerder schreef Claartje Bulten al een blog over de topprestatie die studenten leveren wanneer zij studie en een topsport met elkaar combineren. Wie mij een beetje kent, weet dat ik sportende studenten een warm hart toedraag. De student die dolgraag mee voorlichting wil geven maar niet kan omdat ze hockeymeisjes moet trainen, de student die met medestudenten regelmatig een balletje trapt, de judoka die wel de topsportstatus heeft maar Papendal net niet gered heeft, of de judoka die dat wel voor elkaar gekregen heeft. En dankzij die laatste ontving ik een tijdje geleden een uitnodiging voor een kijkje in de keuken bij CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) Papendal. Die kon ik niet aan mij voorbij laten gaan.

Bij aankomst ontdekte ik dat niet de enige van onze universiteit was. Twee collega-studieadviseurs, en de studentendecaan met Topsport in de portefeuille waren ook aanwezig. Verder vertegenwoordigers van hbo, mbo en vo. Allemaal uit de regio. Want wonen op Papendal is nu eenmaal niet de combineren met een studie in Eindhoven of Delft.


Een kennismaking met Papendal dus. We bezochten de verschillende trainingslocaties en hoorden hoe de sporters leven en eten. De kok vertelde ons uitgebreid over de keuken, een app voor de sporters, eiwitgebruik en hoe voedingsmiddelen prestaties kunnen verbeteren. Gewoon met kleine natuurlijke stappen. Helemaal niet met energizers, bananenshakes, … maar gewoon met kwark, noten en rozijnen. Voelt een sporter zich niet lekker, gaan de prestaties omlaag, dan wordt er met de diëtist eerst gekeken naar het voedingspatroon, pas dan komen andere zaken aan bod. 


Daar aan de lange tafel, met zicht op de sporters in de kantine en de geluiden van de krachttraining realiseerde ik me dat al onze studenten met momenten topsporters zijn. We vragen van hen om geleidelijk spiermassa (hersenmassa) te kweken en dagen hen uit op de juiste momenten te pieken. Waarom zouden we hen dan niet allemaal een beetje behandelen als topsporters en ook stilstaan bij hun voedingspatroon? 


Ik ben geen diëtist, heb me niet verdiept in voedingsleer, maar zou met een eenvoudige vraag misschien wel een hele gemakkelijke oplossing kunnen bieden. En misschien duik ik een keer de keuken in om een energiecake Papendal te maken en deel ik die voor aanvang van een tentamen uit aan mijn studenten. Eerst maar eens het boek ‘Goud op je bord’ aanschaffen. Misschien haal ik daar nog meer nuttigs uit.

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!