Lichaamsbewustzijn

1 oktober 2018

Katja Teunissen werkt als mindfulnesstrainer, studieadviseur en studietrainer bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Zelfonderzoek, stressreductie en uitstelgedrag doorbreken zijn haar specialisaties; ook als ervaringsdeskundige. Dit is haar derde blog met als thema Lichaamsbewustzijn. 

De geest – het denken - is bij de studenten die ik begeleid hoog ontwikkeld. Het zijn de bollebozen van onze maatschappij met studies als wiskunde, natuurkunde en informatica. Dat hoog ontwikkelde intellect gaat regelmatig gepaard met een verwaarloosd lichaamsbewustzijn; met als gevolg dat studenten vooral nadenken en erover piekeren hoe ze zich voelen, in plaats van werkelijk te voelen hoe ze zich voelen.

Vanuit dat piekeren worden oplossingen gezocht om problemen als stress te lijf te gaan die vaak leiden tot niet-behulpzame reacties als het ongemak onderdrukken of negeren.

Gevoelens willen gevoeld worden. Ze laten zich niet wegdenken en zullen steeds harder op de deur kloppen. Totdat de dag komt dat het lichaam gewoon stop zegt en niets meer wil. “Ik stond in een winkel en opeens wist ik niet meer hoe ik moest praten en lopen,” zoals een student met een fikse burn-out me vertelde. Het lichaam wil aandacht. 

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!