Mentale verlamming

3 september 2018

Katja Teunissen werkt als mindfulnesstrainer, studieadviseur en studietrainer bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit.

Zelfonderzoek, stressreductie en uitstelgedrag doorbreken zijn haar specialisaties; ook als ervaringsdeskundige. De komende maanden plaatsen we regelmatige een korte blog van haar. Dit is de tweede blog met als thema Mentale verlamming.

Netflixen, facebooken, gamen, blowen: populaire uitstelstrategieën onder studenten om stressgevoelen te ontvluchten. Ook ogenschijnlijk effectieve hulpmiddelen als planningen maken, het bureau opruimen, naar de bibliotheek gaan worden daarvoor ingezet: “Ik krijg meteen een goed gevoel als ik een van die dingen doe, maar uiteindelijk studeer ik daarna nog niet,” vertelde een student me eergisteren met een bedrukt gezicht. “Vanochtend in de bieb heb ik de hele tijd artikelen op internet gelezen die niets met mijn studie te maken hebben.” Prachtig hoe deze student haar eigen uitstelmechanisme glashelder doorziet. Samen bespreken we hoe ze de enorme berg aan studietaken die ze voor zich ziet en die haar mentaal verlamt, stap voor stap begaanbaar kan maken.

Een Indonesische gids waarmee ik als student wekenlang door de Sumatraanse jungle zwoegde, leerde me hetzelfde: “Focus niet op hoever je nog moet lopen. Je hoeft alleen maar je ene voet voor de andere te zetten.”

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!