Naar een conferentie

19 december 2019

​“Leuk en gezellig, zo’n conferentie, maar ik doe er in mijn dagelijks werk helemaal niets mee.” Dit was de reactie van een collega op mijn enthousiaste verhalen over conferenties in Dublin en Hasselt van NACADA, the global community for academic advising.

In april 2020 heb je de mogelijkheid om naar de LVSA-conferentie in Maastricht te gaan. Je kunt hier naar allerlei presentaties en workshops door collega-studieadviseurs. Hoe kun je er nou voor zorgen dat deze conferentie naast leuk en gezellig, ook nog nuttig is? Om je hiervoor een paar ideeën te geven, beschrijf ik wat voor mij goed werkt:

1. Wees nieuwsgierig en kies presentaties waar je nog niets of weinig over weet. En ja, soms zal een presentatie heel erg tegenvallen. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Je kunt toch niet alles onthouden. Er zal zeker ook een presentatie zijn die jou positief zal verrassen. Zo staan mij nog steeds de praatjes bij over First Generation Students, de Chaos Theory of Careers, en over Immigrant Students.

2. Maak aantekeningen tijdens de presentaties. Vraag niet van jezelf om alles op te schrijven, maar wel dat wat je graag wilt onthouden. Zo kun je later je aantekeningenboekje weer doorbladeren en kijken wat er interessant was.

3. Geef als je weer terug bent een presentatie voor je collega’s over de conferentie. Pak als voorbereiding hierop je aantekeningen erbij en vraag je zelf: welke twee zaken waren voor mij het interessantst, leukst of nuttigst?

4. Bepaal voor elk van deze twee zaken een concrete vervolgstap. Ik heb na de conferentie in Hasselt mijn collega’s verteld over de presentatie over de immigrantstudenten en heb ik gevraagd welke hulpbronnen specifiek voor vluchtelingstudenten zij kennen. Dit gaf mij nieuwe informatie, waardoor ik voor vluchtelingstudenten een betere studieadviseur kan zijn.

Ik ben benieuwd of dit voor jullie ook goed werkt en wat de tips zijn van andere conferentiegangers. Onderaan deze blog is ruimte voor reactie, ik hoor het graag!

Twijfel je of je naar Maastricht zal gaan? Hoeft niet, want “Leuk en gezellig, zo’n conferentie! En nog nuttig ook!”

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!