Ontwaken

7 januari 2019

Katja Teunissen werkt als mindfulnesstrainer, studieadviseur en studietrainer bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit.

Zelfonderzoek, stressreductie en uitstelgedrag doorbreken zijn haar specialisaties; ook als ervaringsdeskundige. De komende maanden plaatsen we regelmatige een korte blog van haar. Dit is haar zesde blog met als thema Ontwaken.

In gedachten verzonken op de automatische piloot leven we vaak onbewust ons leven. Soms schudden grote gebeurtenissen ons - al dan niet tijdelijk - wakker: de dood van een geliefde, een ernstige ziekte, een scheiding of iets anders wat ons realiseert dat alles wat we vaak voor vanzelfsprekend aannemen in werkelijkheid heel bijzonder is.

Zelf heb ik ook impactvolle gebeurtenissen meegemaakt die me uit een slaap van onwetendheid haalde: de dood van mijn moeder op jonge leeftijd, het uiteenvallen van ons hele gezin, een auto-ongeluk, maar ook mooie gebeurtenissen als lange, verre reizen, de geboorte van mijn dochter en mijn liefdesrelatie.

Deze grootse gebeurtenissen zijn niet per se nodig om wakker te worden, het kan eenvoudiger: ontdek dagelijks vijf nieuwe dingen, bijvoorbeeld aan je huis, partner of collega; dat is de manier hoe Harvard professor Ellen Langer mensen aanspoort de slaap uit de ogen te wrijven. Kleine oefening, grote impact.

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!