Perspectief verbreden

1 maart 2023

Neem de tijd om even uit de drukte te breken en je perspectief als studieadviseur te verbreden.

De veranderlijkheid en onvoorspelbaarheid van de wereld is de laatste jaren sterk toegenomen: klimaatcrisis, energiecrisis, internationale conflicten, de oorlog in Oekraïne, die nu alweer meer dan een jaar duurt, de aardbevingen in Turkije en Syrië. Als studieadviseur merk je de invloed die de huidige complexe situatie heeft op studenten. Ze kampen met toenemende stress en onzekerheid over de toekomst. Met als gevolg een toename van de werkdruk. Juist dan is het belangrijk om af en toe even afstand te nemen van je dagelijkse werk, contact te houden met collega`s binnen en buiten je universiteit, en tijd te investeren om nieuwe inspiratie op te doen en je kennis en ervaring te ontwikkelen. Dat kan op verschillende manieren.

Een leuk activiteit is deelname aan de LVSA-boekclub om samen boeken zoals The Culture Map – Decoding how people think, lead, and get things done across cultures van Erin Meyer of Leren, een betekenis bouwproces van Andre Baars te bespreken. Een andere tip is het luisteren naar de NACADA-podcast Adventures in Advising waarin Matt Markin van California State University San-Bernadino met gasten kennis, ervaringen en best practices uitwisselt. Op de website van de Britse zustervereniging UKAT en de Amerikaanse zustervereniging NACADA kun je veel boeiende informatie vinden voor je werk voor zowel Nederlandse als internationale studenten, waar je ook als niet-lid toegang toe hebt.

Ben je een beginnend studieadviseur? Kijk of je met een paar andere beginnende bij de eigen universiteit of bij andere universiteiten een groepje kan vormen om af en toe ervaringen uit te wisselen en stoom af te blazen. Naast de deelname aan cursussen, studiedagen of de 2-jaarlijkse conferentie, kun je ook deelnemen aan een werkgroep of denktank van de LVSA. Dit is een leuke manier om je kennis te ontwikkelen en collega`s bij andere Nederlandse universiteiten te leren kennen. Ik maak zelf deel uit van de werkgroep Internationale samenwerking en de denktank Extern beleid. De werkgroep onderhoudt contacten met buitenlandse organisaties. Met UKAT hebben we inmiddels een traditie ontwikkeld om 2 maal per jaar een gezamenlijke online activiteit te organiseren: een verdiepend symposium in het voorjaar en het informeel afsluiten van het jaar en vieren van ons werk in december. Je bent van harte welkom om ons te contacteren als je interesse hebt om deel uit te maken van de werkgroep. De denktank extern beleid is ook weer aan de slag gegaan. Het doel van deze denktank is het onderhouden van contacten met relevante Nederlandse organisaties zoals bijvoorbeeld Universiteiten van Nederland. Ook voor deze denktank zijn nieuwe leden welkom. Via de LinkedIn-pagina van de LVSA kun je op de hoogte blijven van activiteiten en mogelijkheden.

Neem de tijd om even uit de drukte te breken en je perspectief als studieadviseur te verbreden.

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!