Prijzenswaardig

30 november 2015

Las Vegas is een feestje. En het leukste feestje vond op de NACADA-conferentie plaats.

Las Vegas is een feestje. Als je er van houdt. Een doolhof van one-armed bandits en goktafels, losjes gestructureerd door een schots en scheve verzameling thema-hotels, stuk voor stuk ontworpen door dronken binnenhuisarchitecten met een te groot budget. In deze surreële setting vond onlangs de 39e jaarlijkse conferentie plaats van NACADA, de Global Community for Academic Advising. Het was een enigszins ontregelende combinatie: met meer dan vier duizend collega’s spreken over studiebegeleiding, terwijl elders in hetzelfde complex lustig wordt gegokt met geld en geluk.

Het leukste feestje vond echter op de conferentie plaats. Daar werden tijdens een diner, voorafgaand aan de officiële opening, awards uitgereikt aan advisors, docenten, bestuurders, aanjagers en inspirators, die elk op een eigen manier een belangrijke bijdrage hadden geleverd aan het soort studiebegeleiding waar NACADA zich sterk voor maakt: advising as teaching. Studenten begeleiden, coachen en stimuleren bij het maken en uitvoeren van plannen, het vinden van een evenwicht tussen interesses en vaardigheden en het bouwen aan een zelfbewust en realistisch toekomstperspectief.

NACADA streeft ernaar academic advisors van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen, maar veruit de meeste deelnemers aan de annual conference zijn Amerikaan. Toch had de award ceremonie een internationaal tintje, door de prijs voor Robert Pans. Robert is hoofd van de afdeling Student Advising and Academic Counselling van de School of Business and Economics van Maastricht University, en hij kreeg officiële erkenning voor zijn jarenlange inzet en enthousiasme op zijn eigen faculteit en daarbuiten, ook op landelijk niveau.

We zijn in Nederland niet erg scheutig met openlijke erkenning van andermans kwaliteiten, en steken doorgaans pas de loftrompet als iemand vertrekt, of is vertrokken. Lariekoek natuurlijk. We weten allemaal dat positieve feedback, een schouderklop, een vriendelijk woord veel meer productiefs in mensen losmaakt dan een snauw, een laag cijfer of erger nog, negeren. Toch doen we zuinig met waardering. Mooi dus, dat Robert’s decaan hem nomineerde, van harte ondersteund door collega’s en studenten, en dat hij in Vegas zijn erkenning in ontvangst mocht nemen, te midden van collega’s die net als hij doordrongen zijn van het belang van goede studiebegeleiding. Robert, van harte – en ik zou zeggen; volgende keer bij ons!

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!