Studieadviseur in Dublin

11 juni 2023

Na enkele jaren in Nederland als studieadviseur bij verschillende universiteiten en faculteiten te hebben gewerkt, is Rally sinds dit jaar 'Student Adviser' aan de University College Dublin (UCD) in Ierland.

Na enkele jaren in Nederland als studieadviseur bij verschillende universiteiten en faculteiten te hebben gewerkt, besloten mijn man en ik eind 2021 om ‘op avontuur te gaan’.

Het besef dat tijd en de vrijheid van het hebben van tijd en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt, een waardevol goed is, was tijdens de Corona-jaren alleen maar duidelijker geworden. Eind januari 2022 vertrokken we op 'sabbatical' in onze kleine Volkswagen Polo. Geen exotische bestemmingen, maar 'gewoon' op pad door Europa, ‘the slow way’, naar plekken die we altijd graag hadden willen bezoeken, maar altijd net niet genoeg tijd voor hadden. We hebben heel de UK verkend, van ‘top to bottom’: van Cornwall tot Schotland, toen via Frankrijk door naar Italië, van Piemonte tot Puglia, door naar diverse Griekse eilanden, Corfu, Kefalonia, de Peloponnese, Athene en Kreta.

Op weg terug naar Nederland bleef de honger naar avontuur lokken, we hadden nog geen zin om te stoppen met het ‘op avontuur zijn’ . Maar hoe dan verder? Er moest ook wel weer gewerkt gaan worden natuurlijk….

We besloten allebei op zoek te gaan naar banen in het buitenland, en de eerste die ‘beet’ zou hebben, dat zou onze nieuwe bestemming worden. Het werd mijn baan als ‘Student Adviser’ aan de University College Dublin (UCD), dus: Ierland! En zo vertrokken we in januari 2023 weer richting de UK, maar dan met eindbestemming Dublin!

Dublin is een stad aan zee met bergen, heidevelden en bossen in de achtertuin. De nabijheid van de natuur en de ruimte was voor ons zeker een belangrijke reden om naar Ierland te gaan. UCD is gesitueerd in het zuiden van Dublin, gelegen in de mooie en groene suburbs van de stad. De main campus is de Belfield Campus en is vergelijkbaar met de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar dan veel uitgebreider. Een modern en groot opgezette campus, met parkjes en vijvers. Bijna alle faculteiten zijn er te vinden, maar ook alle diensten en supportcentra. Het zal jullie niet verbazen dat ik regelmatig de weg kwijt was….

In UCD zijn de studieadviseurs - anders dan op de meeste NL universiteiten - niet direct in dienst van de Schools (of faculteiten) waar ze werken, maar vallen ze technisch gezien direct onder centraal, zoals in Nederland, de decanen en psychologen.

Ik werk in een team van 18 studieadviseurs en ieder van ons heeft 1-2 Schools waar we als het ware gedetacheerd zijn. Dat heeft als nadeel dat je als studieadviseur niet een directe collega studieadviseur hebt binnen jouw School. De rol van studieadviseur is veel meer gericht op persoonlijke omstandigheden en ook vallen zaken zoals financiële ondersteuning en hulp ook onder ons. Decanen zijn er niet. De rol 'Student Adviser’ is dus meer een mix tussen decaan en studieadviseur.

Een groot verschil met het beginnen van een nieuwe baan in Ierland is de hands-on mentaliteit: het is letterlijk bijna hier is je kantoor en veel succes, dus echt ‘hit the ground running’. Ik moet wel zeggen dat ik een hele leuke en diverse groep collega’s heb die ook echt super behulpzaam zijn, maar er is gewoonweg te weinig tijd om een dag even mee te lopen. Je moet dus wel echt houden van het zelf op zoek gaan, dingen uitzoeken, van het regelen van een werkende computer tot toegang tot en het leren navigeren in diverse programma’s. Daarnaast zijn zaken natuurlijk allemaal anders geregeld, vaak per School en moet je naast het leren van algemene UCD-protocollen en regels, ook de regels van iedere School weer leren. En natuurlijk alle andere nieuwe zaken zoals externe hulporganisaties waar je als studieadviseur mee te maken krijgt, hoe de zorg is geregeld, aanvragen van een visum, verzekeringen etc.,.

Het werken met studenten is voor mij niet veel anders dan in Nederland, en net zo leuk en divers. Ik werk voor de Sutherland School of Law en de Graduate School of Business. Twee hele verschillende faculteiten en met verschillende groepen studenten. Ik werk met ‘undergraduate’ en ‘graduate’ studenten, internationale en Ierse studenten. Net als in Nederland is er in Ierland helaas ook een steeds groter groeiend aantal studenten met gecompliceerde persoonlijke omstandigheden en uitdagingen en een overbelast zorgstelsel. Dat zorgt ook bij UCD voor veel druk bij de studieadviseurs. We hebben veel ‘collega support offices’, zoals UCD Counselling, UCD EDI, voor equality, diversion and inclusion en ook de UCD chaplains die heel actief zijn in community building en ondersteuning geven bij bijvoorbeeld bereavement (rouw). Ook krijgen we veel trainingen aangeboden en hebben elke maand een ‘Lunch & Learn’ met het hele team, waar een expert, vaak academicus op het gebied van bijv. eetstoornissen of neurodiversiteit wordt uitgenodigd voor een lezing/workshop. Super leerzaam en leuk!

Helaas heerst er in Ierland, en vooral in Dublin, een grote huizencrisis die niet alleen studenten, maar ook de staf raakt. Voor mezelf en mijn man ook nog een vraag: kunnen we wel blijven met het erg moeilijk vinden van woonruimte? We hebben veel geluk gehad met het vinden van onze tijdelijke woonruimte, maar het is erg stressvol om elke 3-4 maanden weer te moeten verhuizen. Absoluut een avontuur dus, waar veel gevraagd wordt van ons doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Maar daarvoor in de plaats dus een hele nieuwe ervaring als studieadviseur in het buitenland en het wonen in een prachtige omgeving aan zee en toegang hebben tot het mooie achterland van ‘Eire’ en al haar prachtige natuurgebieden. Zo ben ik inmiddels lid geworden van een groepje ‘coastal walkers’ en ook net letterlijk de eerste vuur-/‘ijsdoop’ gehad van het zwemmen in de Ierse zee.

Ons avontuur gaat door, voor hoe lang is het op dit moment nog onzeker, maar we genieten er elk moment van! Jullie zijn welkom om een keertje te komen kijken!

Voor meer informatie zie: https://www.ucd.ie/studentcentre/services/studentsupport/

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!