Survivalgids voor autistische studenten

7 februari 2022

Onlangs kwam het boek Survivalgids voor autistische studenten: Overleef je studietijd en geniet van de reis van Kinge Siljee uit. Studeren is op zichzelf al lastig, maar wat nu als je autistisch bent? Het handboek is speciaal geschreven voor autistische studenten en bijna elk aspect van het studentenleven komt aan bod.

Onlangs is het boek Survivalgids voor autistische studenten van Kinge Siljee uitgekomen. Een handboek speciaal geschreven voor autistische studenten waarin bijna elk aspect van het studentenleven aan bod komt. Bij het lezen moest ik denken aan toen ik zelf begon met studeren en hoeveel er anders was dan op de middelbare school. Denk aan: hoorcolleges en werkcolleges, nieuwe gebouwen, 40 uur per week wiskunde in plaats van een paar uur per week, tentamens, een studievereniging en een studentenvereniging, op kamers gaan en natuurlijk heel veel nieuwe mensen!

Ik genoot er enorm van, maar het was soms ook erg ingewikkeld. Op een gegeven moment ging ik bij een commissie van de studievereniging. Ik herinner me nog dat ik eigenlijk niks snapte van de commissie en van wat ik daar moest doen. Ikzelf ben neurotypisch, maar wel introvert. Door deze introverte aard werken dingen bij mij soms anders dan bij de meerderheid van de mensen om mij heen. Het lezen van een boek over introversie heeft me destijds enorm geholpen om mezelf en anderen beter te begrijpen.

Zo’n boek is dit voor autistische studenten. In vier secties van het studentenleven maakt Kinge Siljee allerlei regels en gebruiken expliciet: over geluk en zelfzorg, het studentenleven, voortgang in je studie, en het studeren zelf. Heel concreet geeft de auteur handreikingen en suggesties bij vragen als: hoe herken ik een goede hulpverlener? Wat doe je als iets niet naar wens is in het samenwonen met huisgenoten? Hoe communiceer ik met neurotypische mensen? Hoe vraag ik om aanpassingen in mijn studie?

Voor studieadviseurs is dit boek ideaal om inzichtelijk te krijgen waar autistische studenten tegenaan kunnen lopen in de neurotypische wereld van de universiteit. Hierdoor kun je als studieadviseur je hulp en adviezen verbeteren, en nog beter aansluiten bij autistische studenten. Daarmee help je mee de universiteit een stukje inclusiever te maken, zodat nog meer studenten echt kunnen genieten van hun studietijd.

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!