Vermoeide studenten

1 november 2018

Katja Teunissen werkt als mindfulnesstrainer, studieadviseur en studietrainer bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit.

Zelfonderzoek, stressreductie en uitstelgedrag doorbreken zijn haar specialisaties; ook als ervaringsdeskundige. De komende maanden plaatsen we regelmatige een korte blog van haar. Dit is haar vierde blog met als thema vermoeide studenten. 

Studenten lijken massaal moe. Tijdens stressreductieoefeningen die in stilte worden gedaan, zit driekwart te vechten tegen de slaap. Als het dagelijks hollen een halt wordt toegeroepen, laat de vermoeidheid zich ogenblikkelijk zien.

Onlangs onderzochten we dagelijkse energiegevers en energienemers. Wat bij veel studenten energie geeft is: bewegen, creatief bezig zijn, bewust eten, samenzijn met fijne mensen. Wat velen dagelijks als uitputtend ervaren is: snoozen, teveel afspraken inplannen, bingewatchen, te laat naar bed gaan en vooral: constant de telefoon checken.

Onder luid gelach vanwege wederzijdse herkenbaarheid worden er tips uitgewisseld: apps als Facebook en Instagram verwijderen om de zuigkracht van de telefoon te minderen; een alarm installeren die pas stopt als je een som hebt opgelost om snoozen te elimineren; eerder naar bed gaan om fris wakker te worden. “Maar bestaat uitgerust wakker worden eigenlijk wel?”, vraagt dan een student. “Wie wordt er ooit uitgerust wakker?” Niemand steekt zijn hand op. 

0 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!