Cursusaanbod

Cursusprogramma 2023-2024

Hieronder kan je meer informatie over de cursussen terugvinden, als ook de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden. Mocht je vragen hebben over de cursussen, dan kan je altijd mailen naar cursussen@lvsa.nl.

Aanmeldprocedure cursussen voorjaar 2024

Om iedereen een gelijke kans te geven om deel te kunnen nemen aan een LVSA-cursus is de volgende procedure opgezet:

  • Je kunt je slechts voor één cursus aanmelden uit het aanbod van nieuwe cursussen.
  • Je hebt tot 13 november de gelegenheid om je aan te melden voor een cursus die hieronder op deze webpagina staat. Let op: dit is een ‘vooraanmelding’.
  • Per cursus worden door loting 15 deelnemers geplaatst en worden er 10 deelnemers op de wachtlijst geplaatst. Loting vindt plaats door ons secretariaat op basis van je LVSA-lidmaatschapsnummer (D-nummer), dus zonder verwijzingen naar namen of e-mailadressen.
  • Je hoort vóór de feestdagen of je bent ingeloot, of je op de wachtlijst staat, of dat je bent uitgeloot en deze keer niet kunt deelnemen.
  • Op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.
  • Cursussen die niet vol zitten, of waarvan de wachtlijst nog niet vol is, blijven zoals gebruikelijk open staan op de website. Aanmelders na de vooraanmeldingsperiode (ook die in eerste instantie uitgeloot waren voor een andere cursus) worden op volgorde van aanmelding op de deelnemers-/ wachtlijst gezet (afhankelijk van hoe vol de cursus al zit). Ook nu geldt: op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.

    *Annuleringsvoorwaarden worden vermeld in de bevestigingsmail die je krijgt voor deelname aan een cursus.

Adviesvaardigheden

22 februari 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Hoe geef je de student wat hij nodig heeft, namelijk degelijke advies en begeleiding? In deze cursus wordt je van A tot Z meegenomen in het vak van adviseren. Je krijgt een heldere structuur en degelijke theoretische basis om mee te werken. Je leert advies geven met een grote “A”!

Meer informatie en inschrijven

Begeleiden in succesvol studeren

1 maart 2024 Utrecht De studie

Hoe kun jij als begeleider de student helpen om succesvol te worden en wanneer moet men tot de conclusie komen dat het niet gaat lukken? Op de eerste plaats door een aantal hardnekkig misverstanden over het leerproces weg te nemen. Het is bijvoorbeeld zo dat geen enkele methode of strategie werkt! Ten tweede is geen enkele feit belangrijk en tot slot is het niet het resultaat dat telt. Welkom in de wereld van de leerpsychologie! Wanneer je als studieadviseur leert inzien hoe het leerproces echt in elkaar steekt, zul je de student veel effectiever kunnen begeleiden en adviseren.


Meer informatie en inschrijven

Mindset

6 maart 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Veel studenten ervaren het onderwijs als een doorlopende IQ-test. Elke toets is een beoordeling van je wat je kunt en niet wat je hebt geleerd en nog te leren hebt. Voor velen is de druk enorm; “als ik een 3 haal voor een toets, dan ben ik ook een 3!”.

In deze cursus wordt de fixed mindset tegenover de growth mindset geplaatst waarbij dit laatste essentieel is voor een gezond leerklimaat. Je komt alles te weten over de opvattingen die studenten kunnen hebben over hun eigen leervermogen en wat gezonde opvattingen hierover zijn. Deze cursus is een essentiële mindset voor elke studieadviseur.

Meer informatie en inschrijven

Turbo Tweedaagse

7 maart 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Velen van ons hebben het meegemaakt. De “inwerking” voor de functie bestond uit; hier is je kamer, daar is de pc en de eerste student staat buiten. Dit terwijl er veel komt kijken bij studieadviseurschap en het dus een behoorlijke tijd kan duren voordat je alles een beetje door hebt. Deze turbo tweedaagse is bedoeld om daarbij te helpen.

Meer informatie en inschrijven

Het opzetten van groepsbegeleiding

8 maart 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Groepsbegeleiding waarin studenten ervaringen uitwisselen en het gevoel krijgen niet de enige te zijn met hun probleem, vormt een meerwaarde op de individuele begeleiding van studenten. In deze cursus leer je hoe je diverse vormen van groepsbegeleiding kunt opzetten en inzetten.

Meer informatie en inschrijven

Door welke bril kijk jij? De psychologie achter communicatie

18 maart 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Eenzelfde vraag kan een heel verschillende reacties oproepen. Wat gebeurt daar dan, tussen jou en de ander? Hoe komt het dat je met de ene persoon zo lekker soepel samenwerkt en dat het met de ander (steeds weer) stroef verloopt? In communicatie vinden ‘onder water’ allerlei dynamieken plaats. Hoe meer je daarvan weet en herkent, hoe meer interventiemogelijkheden je hebt om je contacten en gesprekken te optimaliseren. Dit verbetert de kwaliteit van je gesprekken, je eigen welzijn en je relaties.


Meer informatie en inschrijven

Inleiding in de Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

25 maart 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Bij ons leven hoort pijn en verdriet, bij begeleiders net zo als bij studenten. Het doel van ACT is niet het oplossen van symptomen maar het leren omgaan met onze gedachten en emoties terwijl we onderweg zijn in de richting die voor ons van waarde is.

Meer informatie en inschrijven

Stressmanagement

5 april 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Stress is één van de meest voorkomende psychische klachten onder studenten. Niet verwonderlijk dat studieadviseurs steeds vaker te maken hebben met studenten die kampen met stress- en burn-out klachten en die onderpresteren als gevolg van stress.

Meer informatie en inschrijven

Studeren met AD(H)D

28 mei 2024 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Studenten met AD (H)D ervaren vaak problemen met studeren. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze overzicht kunnen houden over hun studietaak en hoe ze een studieritme kunnen vinden wat bij hen past. Daarbij is de combinatie van studeren, werk, vrije tijd en dagelijkse activiteiten voor hen best wel een uitdaging. Studenten met AD(H)D hebben daarom vaak stress over de manier waarop ze studeren en zorgen over hun toekomstige plek op de arbeidsmarkt. Hoe kan je als studieadviseur of studentbegeleider deze studenten succesvol begeleiden?

Meer informatie en inschrijven