Cursusaanbod

Cursusprogramma 2023

Hieronder kan je meer informatie over de cursussen terugvinden, als ook de mogelijkheid om je hiervoor in te schrijven. Mocht je vragen hebben over de cursussen, dan kan je altijd mailen naar cursussen@lvsa.nl.

Inschrijven Online Master Classes
Je kunt je nog tot 1 december a.s. inschrijven voor de Online Masterclasses Succesvol studeren en Stressmanagement. Dus wees er snel bij!

Inschrijfprocedure meerdaagse cursussen (voorjaar 2023)
Om iedereen gelijke kansen te geven deel te nemen aan een meerdaagse LVSA-cursus en om overbelasting van ons inschrijfsysteem te voorkomen, hebben we de volgende inschrijfprocedure opgezet:

  • Je kunt je voor 1 cursus aanmelden uit het aanbod van meerdaagse cursussen van voorjaar 2023.
  • Je hebt van 25 november tot 6 december de kans om je aan te melden voor een cursussen die hieronder op deze webpagina staan. Dit is een ‘vooraanmelding’.
  • Per cursus worden door loting 15 deelnemers geplaatst, en worden er 10 deelnemers op de wachtlijst geplaatst. Loting vindt plaats door ons secretariaat op basis van je LVSA lidmaatschapsnummer (D-nummer), dus zonder een verwijzing naar namen of e-mailadressen.
  • Je hoort vóór Kerst of je bent ingeloot, of je op de wachtlijst staat, of dat je bent uitgeloot en deze keer niet kunt deelnemen.
  • Op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.
  • Cursussen die niet vol zitten, of waarvan de wachtlijst nog niet vol is, blijven zoals gebruikelijk open staan op de website. Aanmelders na 6 december (ook die in eerste instantie uitgeloot waren voor een andere cursus) worden op volgorde van aanmelding op de deelnemers-/ wachtlijst gezet (afhankelijk van hoe vol de cursus al zit). Ook nu geldt: op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.

    *Annuleringsvoorwaarden worden vermeld in de bevestigingsmail die je krijgt voor deelname aan een cursus.

Het is goed om te weten dat wij ons best doen om de populairste cursussen vanaf nu meer dan 1x per jaar aan te bieden. Houd onze nieuwsbrieven en deze website in de gaten voor het actuele aanbod.

Provocatief coachen

25 januari 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Humor, warmte en uitdaging vormen de basishouding. Je zegt wat je denkt maar doet daar een flinke schep bovenop. Je ontregelt en doorbreekt vaste patronen. De student zal deze manier van begeleiden als bijzonder inspirerend ervaren.

De studenten ontwikkelen een onderzoekende houding en nemen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces.

Meer informatie en inschrijven

Oplossingsgerichte gesprekstechnieken

31 januari 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Tijdens de cursus kun je kennismaken met een aantal oplossingsgerichte technieken. De cursus is gericht op ervaren. Deze benadering laat u anders kijken naar uw studenten en hun vragen.

Meer informatie en inschrijven

Adviesvaardigheden

2 maart 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Hoe geef je de student wat hij nodig heeft, namelijk degelijke advies en begeleiding? In deze cursus wordt je van A tot Z meegenomen in het vak van adviseren. Je krijgt een heldere structuur en degelijke theoretische basis om mee te werken. Je leert advies geven met een grote “A”!

Meer informatie en inschrijven

Succesvol studeren

3 maart 2023 Utrecht De studie

Hoe kun jij als begeleider de student helpen om succesvol te worden en wanneer moet men tot de conclusie komen dat het niet gaat lukken? Op de eerste plaats door een aantal hardnekkig misverstanden over het leerproces weg te nemen. Het is bijvoorbeeld zo dat geen enkele methode of strategie werkt! Ten tweede is geen enkele feit belangrijk en tot slot is het niet het resultaat dat telt. Welkom in de wereld van de leerpsychologie! Wanneer je als studieadviseur leert inzien hoe het leerproces echt in elkaar steekt, zul je de student veel effectiever kunnen begeleiden en adviseren.


Meer informatie en inschrijven

Turbo Tweedaagse

9 maart 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Velen van ons hebben het meegemaakt. De “inwerking” voor de functie bestond uit; hier is je kamer, daar is de pc en de eerste student staat buiten. Dit terwijl er veel komt kijken bij studieadviseurschap en het dus een behoorlijke tijd kan duren voordat je alles een beetje door hebt. Deze turbo tweedaagse is bedoeld om daarbij te helpen.

Meer informatie en inschrijven

Interculturele communicatie

15 maart 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

De internationalisering in Nederland is een feit. Grote groepen internationale studenten brengen voor de begeleiding extra uitdaging met zich mee.

Meer informatie en inschrijven

Mindset

24 maart 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

Veel studenten ervaren het onderwijs als een doorlopende IQ-test. Elke toets is een beoordeling van je wat je kunt en niet wat je hebt geleerd en nog te leren hebt. Voor velen is de druk enorm; “als ik een 3 haal voor een toets, dan ben ik ook een 3!”.

In deze cursus wordt de fixed mindset tegenover de growth mindset geplaatst waarbij dit laatste essentieel is voor een gezond leerklimaat. Je komt alles te weten over de opvattingen die studenten kunnen hebben over hun eigen leervermogen en wat gezonde opvattingen hierover zijn. Deze cursus is een essentiële mindset voor elke studieadviseur.

Meer informatie en inschrijven

Stressmanagement

3 april 2023 Utrecht Begeleiding en gespreksvoering

In de top 8 van ‘meest voorkomende psychische klachten onder studenten’ staat stress op de derde plaats (onderzoek Landelijke studentenvakbond 2013). Niet verwonderlijk dat studieadviseurs steeds vaker te maken hebben met studenten die kampen met stress- en burn-out klachten en die onderpresteren als gevolg van stress.

Meer informatie en inschrijven

Studeren met AD(H)D

9 mei 2023 Begeleiding en gespreksvoering

Studenten met AD (H)D ervaren vaak problemen met studeren. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze overzicht kunnen houden over hun studietaak en hoe ze een studieritme kunnen vinden wat bij hen past. Daarbij is de combinatie van studeren, werk, vrije tijd en dagelijkse activiteiten voor hen best wel een uitdaging. Studenten met AD(H)D hebben daarom vaak stress over de manier waarop ze studeren en zorgen over hun toekomstige plek op de arbeidsmarkt. Hoe kan je als studieadviseur of studentbegeleider deze studenten succesvol begeleiden?

Meer informatie en inschrijven

Webinars

Webinar: Mentale weerbaarheid
Op dinsdag 13 april 2022 werd door sportpsycholoog Rico Schuijers het webinar verzorgd met de titel 'Mentale weerbaarheid'. Hierbij ging hij in op mentale kracht in relatie tot handelingsfouten, coping- en voorkeurstijlen, de kieskubus, aandachtcirkels en taalgebruik. Meer hierover vind je in deze slides.

Webinar: Online contact krijgen én houden met studenten
Op dinsdag 23 juni 2021 organiseerde de LVSA haar tweede webinar met als thema 'Online contact krijgen en houden met studenten', verzorgd door André Baars vanaf. Je kan hier de slides nog eens rustig bekijken.

Webinar: Studentbegeleiding ten tijde van Corona
Op donderdag 23 april 2021 organiseerde de LVSA haar eerste webinar met als thema 'Studentbegeleiding ten tijde van Corona' verzorgd door André Baars. Via onderstaande link is het webinar terug te zien. Duur: ongeveer 80 minuten (vanaf 4:10 min)
Studentbegeleiding ten tijde van Corona (via Zoom)
Je kan hier de slides nog eens rustig bekijken