Inleiding in de Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

18 november 2024 en 2 december 2024 (2 daagse cursus)

Begeleiding en gespreksvoering, De psyche

Andreas Galipò, M.Sc. , Studentenpsycholoog

€ 420 (€ 675 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Bij ons leven hoort pijn en verdriet, bij begeleiders net zo als bij studenten. Het doel van ACT is niet het oplossen van symptomen maar het leren omgaan met onze gedachten en emoties terwijl we onderweg zijn in de richting die voor ons van waarde is.

Over de cursusleider(s)

Psycholoog & Psychotherapeut i.o., werkt als studentenpsycholoog bij de Afdeling Studenten Support van de Radboud Universiteit.

Schrijf je nu in

Cursusinformatie


Een experientiële/ervaringsgerichte workshop met een theoretische inleiding in ACT en de zes kernprocessen ervan met als doel het vergroten van de psychologische flexibiliteit en/of het bevorderen ervan bij studenten,… met veel oefeningen om het zelf te beleven.

Doelgroep

Studieadviseurs en studentenbegeleider die ACT willen leren kennen en willen ervaren

Doelstelling

De deelnemers begrijpen de zes kernprocessen van de ACT en hebben ervaren hoe ze van toepassing zijn op hun eigen leven. Men ziet in hoe ACT strategieën kunnen bijdragen aan de psychologische flexibiliteit van studenten.

Inhoud

Bij ons leven hoort pijn, bij begeleiders net zo als bij studenten. Ook worden we regelmatig geconfronteerd met uitdagingen en problemen. Het verzet tegen de daarmee verbonden moeilijke emoties enerzijds en het schikken naar ons vaak over-kritisch verstand anderzijds kan ons uit het moment halen en kan een rijk leven in de weg staan. ACT is een transdiagnostische, derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het doel van ACT is niet het oplossen van symptomen maar het leren omgaan met onze gedachten en emoties terwijl we onderweg zijn in de richting die voor ons van waarde is. Het kiezen wie je wilt zijn en wat voor leven je wilt leiden past bijzonder goed bij de leeftijdsfase van studenten, maar de mogelijkheid om zelf ons pad te kiezen hebben we zolang we leven.

Resultaat

Na de cursus heeft de deelnemer een basis inzicht in Acceptance & Commitment Therapy (ACT). De deelnemer (h)erkent de neiging om negatieve gewaarwordingen uit de weg te gaan (experientiële vermijding) en kan zichzelf en de student helpen om meer waarde gerichte stappen te zetten en om tot meer psychologische flexibiliteit te komen.

Werkwijze

Theoretische inleiding, ervaringsgericht ontdekken van de weg van psychologisch vastlopen tot psychologische flexibiliteit. Groepsgesprek, ruimte voor vragen, casuïstiek en oefenen

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:
17 april 2024

Einde inschrijving:
11 november 2024

Annulering mogelijk tot:

18 november 2024 en 2 december 2024 (2 daagse cursus)

€ 420 (€ 675 voor niet leden)

Schrijf je nu in