Oplossingsgerichte gesprekstechnieken, algemeen

1 februari 2022 en 15 februari 2022 (2 daagse cursus)

Begeleiding en gespreksvoering, De psyche

drs. Erwin Uildriks, Psycholoog-trainer

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Tijdens de workshop kun je kennismaken met een aantal oplossingsgerichte technieken. De workshop is gericht op ervaren. Deze benadering laat u anders kijken naar uw studenten en hun vragen.

Over de cursusleider(s)

drs. Erwin Uildriks, Rijksuniversiteit Groningen, is als psycholoog-trainer werkzaam bij de dienst Studieondersteuning van de Universiteit Groningen

Wegens de hoeveelheid aanmeldingen, is inschrijven voor deze cursus niet meer mogelijk.

Cursusinformatie


De oplossingsgerichte benadering werkt vanuit een bijzondere grondhouding: ‘Leading from behind’. Een houding van ‘niet-weten’. De student wordt door deze grondhouding, en door de (praktische) gesprekstechnieken, uitgenodigd zelf oplossingen te vinden voor de vragen waarmee hij of zij komt.

Deze cursus heeft bij de vorige uitvoering een waardering van 8,3 gekregen van de deelnemers!

Doelgroep

Beginnende en gevorderde studieadviseurs en studentbegeleiders

Doelstelling

Tijdens de cursus kun je kennismaken met een aantal oplossingsgerichte technieken. De cursus is gericht op ervaren studieadviseurs. Deze benadering laat je anders kijken naar uw studenten en hun vragen. Het geeft energie en ruimte. Je zult door middel van korte oefeningen en voorbeelden van toepassingen een indruk krijgen van deze manier van werken.

Inhoud

De Oplossingsgerichte benadering werkt vanuit een bijzondere grondhouding: ‘Leading from behind’. Een houding van ‘niet-weten’. De student wordt door deze grondhouding, en door de (praktische) gesprekstechnieken, uitgenodigd zelf oplossingen te vinden voor de vragen waarmee hij of zij komt. Tijdens de workshop zullen de deelnemers zelf ervaren hoe dit werkt en een aantal basistechnieken leren, die ze kunnen toepassen in hun werk. De benadering is respectvol, positief en geeft snel resultaat.

Casus:
Klein probleem?
Als voorbereiding vragen we de deelnemers een paar kleine dingen te bedenken, die ze (daadwerkelijk) zouden willen veranderen in hun eigen leven. Kleine problemen, die ze graag opgelost zouden zien.

Resultaat

De deelnemers hebben hun gesprekvaardigheden uitgebreid met een aantal basistechnieken uit de Oplossingsgerichte benadering. Ook ervaren ze hoe de grondhouding van de Oplossingsgerichte benadering ze kan helpen, meer ruimte en energie te ervaren in hun werk.

Werkwijze

Korte stukjes theorie, voorbeelden, oefeningen en uitwisseling van ervaringen.

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:
11 november 2021

Einde inschrijving:
25 januari 2022

Annulering mogelijk tot:

1 februari 2022 en 15 februari 2022 (2 daagse cursus)

€ 380 (€ 610 voor niet leden)