Provocatief coachen

19 januari 2024 en 16 februari 2024 (2 daagse cursus)

Begeleiding en gespreksvoering

Anton de Vries, Eigenaar De Vries Coaching en Training

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Humor, warmte en uitdaging vormen de basishouding. Je zegt wat je denkt maar doet daar een flinke schep bovenop. Je ontregelt en doorbreekt vaste patronen. De student zal deze manier van begeleiden als bijzonder inspirerend ervaren.De studenten ontwikkelen een onderzoekende houding en nemen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces.

Schrijf je nu in

Cursusinformatie


Deze cursus wordt aangeraden voor ervaren studieadviseurs.

Het is tijd om wat humor te strooien over al het kommer en kwel!Soms neemt de student zijn problemen en zichzelf veel te serieus en kan provocatie helpen om ondermijnende patronen te doorbreken. Door de ellende in het extreme door trekken kun je helpen de student te laten relativeren en schep je licht(heid) in een soms uitzichtloze zaak. De geluiden in den lande zijn goed en wij hebben er vertrouwen in dat Anton je kan begeleiden tot een rasechte provocateur!

Doelgroep

Deze cursus is voor zowel de beginnende als de meer ervaren studieadviseur.

Doelstelling

In de tweedaagse training ervaar je zelf hoe het is om provocatief te coachen en gecoacht te worden. Het gaat om experimenteren, leren en vooral lachen met anderen en nog belangrijker: lachen om jezelf.

Inhoud

De volgende thema’s en technieken komen aan bod:

 • de principes van provocatief coachen;
 • de basishouding: betrokkenheid, humor en provocatie;
 • technieken oefenen: probleem ontkennen, dramatiseren, het probleem tot een gave maken en absurde oplossingen aandragen;
 • relatietypen herkennen en lastige patronen doorbreken;
 • uitleg over het Provocatief Coachen van studenten die veel aandacht opeisen en/of veel weerstand laten zien;
 • oefenen met je eigen casuïstiek;
 • effecten en toepasbaarheid van de provocatieve stijl.

Resultaat

Met deze training kun je, in combinatie met oefenen in de praktijk, het volgende bereiken:

 • je weet wat de principes van provocatief coachen zijn;
 • je hebt inzicht in de effecten en toepasbaarheid van provocatief coachen;
 • je kunt de meest belangrijke technieken van het provocatief coachen toepassen op beginniveau;
 • je kunt met behulp van opdrachten en oefeningen je eigen stijl verder ontwikkelen;
 • je helpt studenten op een humorvolle manier bij vragen als: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En hoe neem ik daar verantwoordelijkheid voor?
 • je kunt dramatechnieken toepassen in de begeleiding van studenten.

Werkwijze

De nadruk in deze training ligt op het zelf oefenen. Je krijgt opdrachten mee om gedurende de tussenliggende periode te oefenen in de praktijk. In de tussenliggende periode kun je contact leggen met de trainer om provocatieve interventies voor te bereiden. Na het uitvoeren van interventies kun je specifieke feedback vragen aan de trainer.

Literatuur Provocatief Coachen

J. Hollander & J. Wijnberg, Provocatief coachen de basis, ISBN 9021599309

Coaches, trainers en therapeuten zijn opgeleid om hun cliënten naar de mond te praten. Elk probleem wordt serieus genomen en de vertrouwensrelatie moet ten koste van alles in stand worden gehouden. Lachen is uit den boze en de hulpverlener heeft de plicht om zinnige, praktische en haalbare oplossingen aan te dragen. In dit boek zetten de schrijvers alle gangbare psychologische tradities op de kop met hun provocatieve stijl van coachen. Met een gefundeerde theorie, praktische toepassingen en concrete oefeningen reiken zij de hulpverlener een vernieuwende aanpak aan. De provocatieve stijl is een manier van communicatie die humor en uitdaging combineert met speelsheid, confrontatie en goed contact.

J. Hollander & J. Wijnberg, Succes is ook niet alles, E-book 9789402181302

Provocatief coachen gaat ervan uit dat u de ezel aan zijn staart moet trekken, als u wilt dat hij vooruitgaat. Het begrijpende knikken en hummen van de traditionele therapeut of coach heeft plaatsgemaakt voor prikkelende, verwarrende en soms zelfschokkende uitdagingen. Gepresenteerd met liefde, dat wel.
Want het basisrecept is:

1 flinke schep warmte
1 schep humor
2 scheppen 'Da's toch prachtig!'
1 schep levensfasediagnostiek
1,5 schep dramatisering
1 mespuntje culturele stereotypen

In dit boek gaan de schrijvers dieper in op de provocatieve methode. Eerste-zinsdiagnostiek, de motivatietest, relatietypen, u krijgt tal van thema's en methodes aangereikt zodat u weer jarenlang lachend en met plezier de ezeltjes aan hun staart kunt trekken. Een onmisbaar boek voor wie de smaak van het provocatief coachen te pakken heeft.

Rod A. Martin, The Psychology of Humor: An Integrative Approach ISBN-13: 978-0128121436

In dit boek staat de werking van humor beschreven. Zo gaat men in op het effect van humor op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het boek sluit af met toepassingen van het gebruik van humor in therapie, in het onderwijs en op de werkplek.

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:
19 oktober 2023

Einde inschrijving:
12 januari 2024

Annulering mogelijk tot:

19 januari 2024 en 16 februari 2024 (2 daagse cursus)

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

Schrijf je nu in