De psychologie achter communicatie, Transactionele analyse

18 maart 2024 en 15 april 2024 en 13 mei 2024 (3 daagse cursus)

Begeleiding en gespreksvoering, De psyche

Leonore Zuijderhoudt, Eigenaar Zuijderhoudt Training en Begeleiding

€ 555 (€ 790 voor niet leden)

Zalencentrum In de Driehoek , Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Eenzelfde vraag kan een heel verschillende reacties oproepen. Wat gebeurt daar dan, tussen jou en de ander? Hoe komt het dat je met de ene persoon zo lekker soepel samenwerkt en dat het met de ander (steeds weer) stroef verloopt? In communicatie vinden ‘onder water’ allerlei dynamieken plaats. Hoe meer je daarvan weet en herkent, hoe meer interventiemogelijkheden je hebt om je contacten en gesprekken te optimaliseren. Dit verbetert de kwaliteit van je gesprekken, je eigen welzijn en je relaties.

Schrijf je nu in

Cursusinformatie

Doelgroep

Deze cursus wordt aangeraden voor studieadviseurs met al enige ervaring.

Doelstelling

Dit is géén gespreksvaardigheidstraining; de kennis vergroot het bewustzijn over jezelf, de ander en over de ‘transacties’ tussen mensen; de analyse op de transacties. Het biedt vele nieuwe interventiemogelijkheden voor verbeterd contact en welzijn. Met je studenten, collega’s, leidinggevende. En thuis, met je vrienden, buren, (schoon)familie.


Inhoud

Psychologie in de praktijk

In deze 3-daagse maak je daartoe kennis met de Transactionele Analyse (TA), een psychologische stroming over persoonlijkheid, ontwikkeling en communicatie.
In de cursus lees, ervaar, analyseer en experimenteer je over en met de diverse psychologische concepten. Je leert deze in je eigen gedrag en communicatie herkennen. Je krijgt een ruime uitbreiding van interventiemogelijkheden in gedrag en communicatie en kunt deze actief gaan inzetten.
Dit is géén gespreksvaardigheidstraining; de kennis vergroot het bewustzijn over jezelf, de ander en over de ‘transacties’ tussen mensen; de analyse op de transacties. Het biedt vele nieuwe interventiemogelijkheden voor verbeterd contact en welzijn. Met je studenten, collega’s, leidinggevende. En thuis, met je vrienden, buren, (schoon)familie

Resultaat

 • Je bent bekend met de theoretische basiskennis en leert deze in de praktijk te herkennen.
 • Je leert meer over je eigen communicatie- en werkstijlen, de oorsprong daarvan en hoe je die optimaliseert.
 • Je bent bekend met meerdere nieuwe interventiemogelijkheden die je in gesprekken kunt inzetten.
 • Pas je de theorie werkelijk toe, dan leidt dit tot beter contact met anderen. Je gesprekken worden meer effectief, constructief en positief, op de werkvloer én thuis!
 • De materie biedt daadwerkelijk een inhoudelijke verrijking voor de rest van je leven.

Werkwijze

We werken met een kleine groep, zodat er ruimte is voor doorlopende intervisie over actuele casussen. Zo leer je de theorie direct in de praktijk te duiden.

 • Je leert wat er al goed werkt in je begeleiding, hoe dat komt én krijgt nieuwe gereedschappen voor nog betere gesprekken en contact.
 • De oefeningen en uitwisselingen gaan over jou in je functioneren als begeleider. We doen in dat kader geen rollenspellen. Jouw vragen en gedrag zijn het uitgangspunt.
 • Daartoe koppelen we steeds de dan besproken theorie aan de praktijk; ‘hoe concreter, hoe beter’.
 • Afwisselend werken we plenair, in deelgroepen, duo’s of individueel.
 • Ter voorbereiding op elke lesdag lees je meerdere pagina’s theorie. Tussen de lesdagen door oefen je met het materiaal uit de eerdere dag(en).
 • De sfeer kenmerkt zich door een persoonlijke, zorgvuldige benadering, openheid en tegelijkertijd met lichtheid en humor.

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:
20 oktober 2023

Einde inschrijving:
11 maart 2024

Annulering mogelijk tot:

18 maart 2024 en 15 april 2024 en 13 mei 2024 (3 daagse cursus)

€ 555 (€ 790 voor niet leden)

Schrijf je nu in