Turbo tweedaagse voor beginnende studieadviseurs Ba-Ma

7 maart 2024 en 28 maart 2024 (2 daagse cursus)

Begeleiding en gespreksvoering, Visie en organisatie

Marieke Hofman en Marjolein Pouw, studieadviseur

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

Velen van ons hebben het meegemaakt. De “inwerking” voor de functie bestond uit; hier is je kamer, daar is de pc en de eerste student staat buiten. Dit terwijl er veel komt kijken bij studieadviseurschap en het dus een behoorlijke tijd kan duren voordat je alles een beetje door hebt. Deze turbo tweedaagse is bedoeld om daarbij te helpen.

Over de cursusleider(s)

Marieke Hofman is sinds 2000 studieadviseur, eerst aan de VU en nu bij de faculteit Technische Geneeskunde op UTwente. In de afgelopen jaren heeft zij zich naast het begeleiden van studenten ook beziggehouden met het ontwikkelen van universiteitsbreed beleid op het gebied van studiebeloopbaangeleiding en daaruit voortvloeiend het ontwikkelen van een professionaliseringstraject voor studieadviseurs (BKS). Marjolein Pouw werkt al jaar en dag als studieadviseur aan de Geneeskundefaculteit van de VU. .

Schrijf je nu in

Cursusinformatie


Velen van ons hebben het meegemaakt. De “inwerking” voor de functie bestond uit; hier is je kamer, daar is de pc en de eerste student staat buiten. Dit terwijl er veel komt kijken bij studieadviseurschap en het dus een behoorlijke tijd kan duren voordat je alles een beetje door hebt. Deze turbo tweedaagse is bedoeld om daarbij te helpen.

Doelgroep

Beginnende studieadviseurs, zowel bachelor als master

Doelstelling

  • Zicht krijgen op het complete werk van de studieadviseur
  • Zicht krijgen op de verschillende doelgroepen binnen jouw opleiding(en), geplaatst binnen het academisch jaar
  • Jaar indelen (jaarcirkel) op basis van doelgroepen en aanpak (wie wil je wanneer waarom zien?)
  • Sturen op eigen werkzaamheden (timemanagement, wat doe ik, waar gaat mijn tijd naar toe, doe ik het juiste op de juiste manier, zie ik de juiste mensen )
  • Basisgespreksvaardigheden binnen de context van het studieadviseurschap
  • Basis studievaardigheden toepassen in gesprek met student
  • Positionering binnen de opleiding (afstemmen met het opleidingsmanagement/collega’s of jouw plannen in lijn zijn met het bestaande, dan wel gewenste beleid binnen jouw opleiding of faculteit)

Inhoud

Het werk is voor een beginnende studieadviseur vaak druk en vol. De nadruk ligt doorgaans bij de gesprekken met de studenten.Alle verhalen en issues zijn nog op zichzelf staand, het ritme van een academisch jaar met zijn eigen fases en de daarbij behorende eigenheden moeten veelal nog ontdekt worden. Alles is of lijkt belangrijk en zinvol.

Maar waar begin je met organiseren, prioriteren? Hoe krijg en houd je overzicht? Hoe zorg je er voor dat je tijd naar de juiste activiteiten gaat en welke zijn dat dan? Hoe bepaal je focus en zorg je er voor dat je die behoudt? (Dit zijn ook voor zowel bachelor- als masterstudenten vaak herkenbare vragen en uitdagingen.)

In de tweedaagse training krijgen deze vaardigheden expliciete aandacht en zullen we werken met strategieën om deze binnen de context van het studieadviseurschap, te verbeteren.

We zullen naast uitleg ook veel gaan oefenen. En natuurlijk bieden we eindeloos veel tips en tricks op basis van onze gezamenlijke decennia lange ervaring als studieadviseurs.

Resultaat

De deelnemer heeft na de cursus:

  • Overzicht van de functie van studieadviseur en de positie in de organisatie
  • Een beeld van de verschillende werkzaamheden
  • Instrumenten om het eigen werk te ordenen en te organiseren

Werkwijze

De nadruk in deze training ligt op het zelf oefenen. Je krijgt opdrachten mee om gedurende de tussenliggende periode te oefenen in de praktijk. In de tussenliggende periode kun je contact leggen met de trainer om provocatieve interventies voor te bereiden. Na het uitvoeren van interventies kun je specifieke feedback vragen aan de trainer.


Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!

Boeken

Start inschrijving:
19 oktober 2023

Einde inschrijving:
1 maart 2023

Annulering mogelijk tot:

7 maart 2024 en 28 maart 2024 (2 daagse cursus)

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

Schrijf je nu in